Ossuarium

Ontwerp een ossuarium om nooit te vergeten

Muur van het einde


Aan het einde van de centrale as van de begraafplaats komt een betonnen muur met open vakken. Deze muur symboliseert het einde van het leven en herbergt 10% van het aantal dozen met stoffelijke resten. In de loop der jaren neemt het aantal dozen toe en raakt de muur steeds meer gevuld. Voor de overige dozen is plaats onder de grond in het ossuarium.

De gedenkmuur bevindt zich 6 meter boven en 6 meter onder de grond en verbindt het bovengrondse, het leven, met het ondergrondse, de dood. Bezoekers kunnen afdalen naar de gedeeltelijk overdekte bezinningsruimte met aan de ene kant de betonnen gedenkmuur en aan de andere kant een cortenstalen wand. In deze wand zijn de namen van de overledenen uitgespaard met daarachter een lichtbron, zodat de namen oplichten. Achter de cortenstalen wand bevindt zich het ossuarium. Deze is niet toegankelijk voor het publiek.